Om deze reden is het goed om van balancer te wisselen

Balancer voor paarden

Geschreven door Nienke

20 feb, 2024

Als paardeneigenaar begrijp je waarschijnlijk het belang van een uitgebalanceerd dieet voor de gezondheid en het welzijn van je paard. Balancers spelen een cruciale rol bij het aanvullen van essentiële voedingsstoffen en het handhaven van een goede voedingsbalans voor je paard. Echter, net zoals mensen baat hebben bij variatie in hun dieet, kan het ook voordelig zijn om van tijd tot tijd van balancer te wisselen voor je paard. Van nature eet een paard namelijk met de natuur mee, en eten ze dus nooit maandenlang hetzelfde.

In dit artikel leg ik uit waarom afwisseling in balancers belangrijk is en hoe het kan bijdragen aan de algehele gezondheid van je paard.

Diverse voedingsbehoeften

Elk paard is uniek en heeft zijn eigen specifieke voedingsbehoeften op basis van factoren zoals leeftijd, ras, activiteitenniveau en gezondheidstoestand. Deze behoeftes veranderen ook door het jaar heen. Door af te wisselen tussen verschillende balancers, kun je ervoor zorgen dat je paard een breed scala aan voedingsstoffen krijgt die aansluiten bij zijn individuele behoeften op dat moment.

Aanvulling van ontbrekende voedingsstoffen

Geen enkele balancer biedt alle voedingsstoffen in exact dezelfde verhoudingen. Door te wisselen tussen verschillende balancers, kun je ervoor zorgen dat je paard een breed scala aan voedingsstoffen binnenkrijgt en mogelijke tekorten aanvult. Bijvoorbeeld, een balancer met een hoger gehalte aan magnesium kan worden afgewisseld met een balancer die rijk is aan kalium om een gebalanceerd dieet te bevorderen.

Door jarenlang dezelfde balancer te geven die veel van het ene mineraal en weinig van het andere mineraal bevat kun je tekorten of overschotten in de hand werken.

Voorkomen van gewichtsproblemen

Sommige balancers kunnen een hogere voedingswaarde hebben dan andere, wat kan leiden tot gewichtsproblemen bij paarden als ze gedurende lange tijd worden gevoerd. Soms moet je veel geven van een balancer, en je kunt je dan afvragen of het wel daadwerkelijk een balancer is. Het mooie aan een balancer is namelijk dat het een hoge concentratie van mineralen heeft waardoor je er maar weinig van hoeft te voeren.

Door regelmatig van balancer te wisselen en rekening te houden met de voedingswaarde, kun je het risico op gewichtsproblemen verminderen en een gezond gewicht voor je paard behouden.

Conclusie

Afwisseling in balancers kan een waardevolle strategie zijn om te zorgen voor een optimaal uitgebalanceerd dieet voor je paard. Door te variëren tussen verschillende balancers, kun je voldoen aan de diverse voedingsbehoeften van je paard die door het jaar heen veranderen, ontbrekende voedingsstoffen aanvullen en gewichtsproblemen verminderen. Als verantwoordelijke paardeneigenaar is het belangrijk om de voeding van je paard zorgvuldig te beheren en afwisseling in balancers kan een effectieve manier zijn om bij te dragen aan de algehele gezondheid en welzijn van je geliefde viervoeter.

Hulp nodig?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een gezond rantsoen voor je paard? Dan help ik je graag met een voermeting, waarbij ik met mijn biotensor meet wat jouw paard op dit moment nodig heeft.

Ik heb ook een podcast gemaakt over het afwisselen van balancers:

Deze blogs vind je misschien ook interessant: