Vraag mijn gratis videoreeks over de spijsvertering aan

Gezonde voerbeloningen voor je paard

voedselbeloning clickertraining

Geschreven door Nienke

30 apr, 2024

Je verwacht het misschien niet, maar als voedingsadviseur ben ik groot voorstander van werken met voerbeloningen. Paardeneigenaren zijn vaak bang dat hun paarden gaan schooien of dik worden wanneer ze met voerbeloning werken, maar dat valt allemaal op te lossen door duidelijk afspraken te maken en gezonde voerbeloningen te gebruiken. In deze blog wil ik daarom een aantal van mijn favoriete gezonde voerbeloningen voor je op een rijtje zetten.

Hoe gebruik ik voerbeloningen?

Met mijn eigen paard Zenith werk ik ook met voerbeloningen, in combinatie met clickertraining. Ik vind dat zelf een fijne combinatie omdat ik door de click heen duidelijk aan kan geven wanneer mijn paard iets goed doet. Zo kan ik namelijk op de seconde precies timen wanneer hij het gewenste gedrag laat zien. Hij weet dat er op de click altijd een beloning volgt, dus ik hoef die niet binnen 2 seconden klaar te hebben. Hij weet namelijk wat hij goed heeft gedaan door de click. Daarnaast vind ik het gebruik van clickertraining ook een fijne manier om schooien tegen te gaan omdat een paard weet dat hij pas na de click iets krijgt in de training.

Het werken met voerbeloningen wordt ook wel positieve bekrachtiging genoemd. Dat betekent dat je je paard aanmoedigt om gewenst gedrag te herhalen (bekrachtiging) door iets toe te voegen (positief). Positief zegt dus niks over of het goed of slecht is, enkel dat je iets toe voegt waar je bij negatieve bekrachtiging iets weghaalt als beloning (vaak druk). Hoewel ik zeker ook wel negatieve bekrachtiging gebruik vind ik het fijner om Zen te belonen door hem iets lekker te geven in plaats van door iets vervelends weg te halen.

Ik werk dus met voerbeloningen, en in een training kan er best wel wat voer doorheen gaan. Daarom vind ik het wel belangrijk om met een gezonde beloning te werken. In veel paardensnoepjes die je in de winkel vindt zitten met name granen, en daardoor een hoog zetmeelgehalte. Dat kunnen paarden niet goed verteren. Maar wat zijn nou wel gezonde voerbeloningen? Ik heb ze hieronder opgedeeld in een paar categorieën, afhankelijk van de grootte waar je graag mee werkt.

Grote snoepjes

Als je graag met grote snoepjes werkt heb ik hieronder een aantal tips voor je. In de training vind ik deze zelf niet zo handig omdat je paard er best lang op moet kauwen. Ik gebruik deze zelf dan ook vooral buiten de training om.

Pavo Healthy Treats

Als beloning zijn dit prima snoepjes. Het suiker en zetmeelgehalte en de precieze samenstelling verschillen per variant. Deze snoepjes zijn te koop in de smaken brandnetel, rode biet, lijnzaad, appel en wortel. Per smaak verschilt het suiker- en zetmeel-gehalte aanzienlijk, dus als je paard gevoelig is voor suiker & zetmeel is dat wel goed om op te letten. De brandnetel smaak is dan de beste optie, en zoals je ziet zijn er ook wel smaken die niet zo laag in suiker en zetmeel zijn. Deze zijn ook vooral gemakkelijk verkrijgbaar bij vrijwel iedere paardenwinkel.

Appel: weide-en plantaardige vezels, appelpulp, appel gedroogd. 14.8% suiker & zetmeel
Rode biet: weide-en plantaardige vezels, rode biet, gedroogd. 8.6% suiker & zetmeel
Wortel: weide-en plantaardige vezels, wortelvlokken, appelpulp. 11,6% suiker & zetmeel
Brandnetel: weide-en plantaardige vezels, brandnetel. 4,4% suiker & zetmeel
Lijnzaad: weide-en plantaardige vezels, lijnzaadschilfers, plantaardige koolstof, appelpulp. 12,4% suiker & zetmeel

Vitalbix Healthy Horse Treats

Van deze snoepjes van Vitalbix bestaan twee varianten: brandnetel, fenegriek en rozenbottel & anijs, kamille en weegbree. Beide varianten zijn laag in suiker en zetmeel, en dus een gezonde snack voor je paard.

Brandnetel, fenegriek en rozenbottel: luzerne, cichoreipulp, zonnebloemzaadschroot, lijnzaadschilfers, bietenpulp, monocalciumfosfaat, brandnetel, rozenbottel, fenegriekzaad. 7% suiker & zetmeel
Anijs, kamille en weegbree: luzerne, cichoreipulp, zonnebloemzaadschroot, lijnzaadschilfers, bietenpulp, monocalciumfosfaat, anijs (olie), kamille & weegbree. 7% suiker en zetmeel

VitalStyle Healthies

Deze snoepjes zijn verkrijgbaar in de smaken rode biet, tijm, kamille en lijnzaad. Qua suiker en zetmeel zijn ze vergelijkbaar met de snoepjes van Vitalbix.

Tijm: hooi en kruiden (gemalen en gedroogd, o.a. tijm 5%), zwartekomijnschilfers, johannesbrood, calciumcarbonaat. 5,3% suiker en zetmeel
Lijnzaad: hooi en kruiden (gedroogd en gemalen), lijnzaadmeel, lijnzaad (6%), gedroogde wortel, calciumcarbonaat, algenpoeder. 7% suiker en zetmeel
Rode biet: hooi en kruiden (gemalen en gedroogd, o.a. eucalyptus, rozenbottel), zwartekomijnschilfers, gedroogde appel, rode biet (3%), calciumcarbonaat, tarwekiemolie. 7% suiker en zetmeel
Kamille: hooi en kruiden (gedroogd en gemalen, venkel, kamillebloesem (2%)), lijnzaadmeel, gedroogde appel, calciumcarbonaat. 8% suiker en zetmeel

Kleine snoepjes

Als je de snoepjes die hier boven staan te groot en onhandig vindt als voerbeloning in de training zijn er ook een paar kleinere gezonde opties. Daar hoeft je paard minder lang op te kauwen, wat in de training vaak wel handig is.

Vitalbix Tiny Horse Treats

Vitalbix heeft met de Tiny Horse Treats ook een kleiner alternatief van de Healthy Horse Treats. Deze snoepjes zijn net wat kleiner en verkrijgbaar in de smaak timothee, lijnzaad en kamille.

Samenstelling: timothee (40%), lijnzaadhullen, lijnzaad (13%), zonnebloemzaadschroot, bietenpulp, lijnzaadschilfers, wortelvlokken (3%), kamille (0,1%). 8% suiker en zetmeel

Metazoa FitTreats

Ook Metazoa heeft een snoepje in een tussenmaat, namelijk de FitTreats. Hoe groot ze zijn verschilt een beetje per snoepje. Ze zitten qua grootte tussen de grote snoepjes en de ruwvoerbrokjes in. Deze snoepjes gebruik ik zelf momenteel in de training. De samenstelling is hetzelfde als van de Metazoa FitRight luzerne balancer.

Samenstelling: luzerne, vitaminen- en mineralenmengsel, lijnzaad. 4,8% suiker en zetmeel

Ruwvoerproducten

Een beloning hoeft niet per se echt een snoepje te zijn. Een grasbrok kan ook een prima beloning zijn als je paard dat lekker genoeg vindt om voor te werken. Let met onderstaande producten wel op bij paarden die gevoelig zijn voor een slokdarmverstopping als je met grote hoeveelheden voer werkt. Veel ruwvoerproducten zijn geschikt als voerbeloning, maar let er wel op dat ze niet te rijk aan suiker en zetmeel zijn en als het grote brokjes zijn dat ze niet te veel uitzetten in contact met water.

Metazoa CareFit

Metazoa CareFit is een timotheegrasbrok die je ook als voerbeloning kunt voeren. Omdat het zulke kleine brokjes zijn kun je er gemakkelijk een handje van geven waar je paard niet lang op hoeft te kauwen.

Samenstelling: 100% timothee. 8,3% suiker en zetmeel

Metazoa DigestFit

Esparcettebrok DigestFit is ook een mooi product, wat qua grootte vergelijkbaar is met de CareFit. Dit product bestaat enkel uit pure esparcette.

Samenstelling: esparcette. 5,6% suiker en zetmeel.

Overig

Dan heb ik nog een paar producten die niet echt in de andere categorieën passen die ik ook nog even uit wil lichten.

Rozenbottels

Niet alle paarden vinden ze lekker, maar als jouw paard ze wel lekker vindt zijn rozenbottels een hele gezonde snack. Ze zitten boordevol vitamine C. Je kunt ze zowel vers als gedroogd gebruiken als voerbeloning.

Wortel

Er is wel eens discussie over het gebruik van wortels omdat er veel suiker in zit. In verhouding zit er echter ook veel water in, en het gaat vooral om de hoeveelheid die je geeft. Ik heb wel eens gelezen dat een paard 2kg wortels per 100kg lichaamsgewicht zou mogen hebben, maar dat zou ik je toch echt afraden. Af en toe eens een wortel daarentegen is voor de meeste paarden geen probleem. Wanneer je wortels als voerbeloning gebruikt, let er dan wel op dat je ze niet in schijfjes snijdt. Een schijfje kan namelijk vast komen te zitten in de slokdarm. Zorg dus altijd dat je dusdanig grote stukken gebruikt dat je paard ze zelf fijn moet malen tot kleine stukjes.

Appel

Ook appels kun je inzetten als voerbeloning, maar hier zit ook wel vrij veel suiker in. Daarnaast bestaan ze ook grotendeels uit pectine, wat vezels zijn die in de dikke darm voeding vormen voor bacteriën die je hier liever niet in grote hoeveelheden wil hebben. Daarom is het wel aan te raden om geen grote hoeveelheden appels aan je paard te geven, maar af en toe eens trainen met een appel die je in stukjes hebt gesneden, of als lekkernij een appel geven kan geen kwaad mits je paard niet overgevoelig is voor suiker.

De balancer van je paard

Naast de eerder genoemde producten kun je ook gewoon de balancer gebruiken die je paard toch al krijgt. De hoeveelheid die je dan in de training gebruikt trek je af van wat je paard in zijn bakje krijgt, of je voert de gehele hoeveelheid die je paard nodig heeft als voerbeloning in de training. Als je een balancer voert waar je maar weinig van mag geven is dit niet zo handig, maar als je een paar honderd gram per dag geeft van je balancer kun je die zeker ook gebruiken mits je paard deze lekker genoeg vindt om voor te werken.

Dan waren dat mijn tips qua voerbeloningen. Er zijn nog veel meer gezonde beloningen en er komen regelmatig nieuwe producten op de markt. Deze lijst zal dan ook zeker niet compleet zijn, maar hopelijk geeft deze je wel wat houvast bij het kiezen van een voerbeloning voor jouw paard.

Deze blogs vind je misschien ook interessant:

De visie van Metazoa

De visie van Metazoa

Een merk wat ik zelf graag voer en adviseer is Metazoa. Het is een merk wat niet zo'n sterke marketingstrategie heeft...