Leer GRATIS hoe de spijsvertering van jouw paard werkt

Waarom je je paard beter geen olie kan voeren

waarom geen olie voor paarden

Geschreven door Nienke

20 feb, 2024

Als paardeneigenaren streven we altijd naar het beste voor onze geliefde viervoeters, inclusief hun voeding. Het is belangrijk om te begrijpen welke voedingsmiddelen gunstig zijn voor de gezondheid van paarden en welke mogelijk schadelijk kunnen zijn. Een voedingsmiddel waar veel discussie over is, is olie. Hoewel het misschien verleidelijk lijkt om olie toe te voegen aan het dieet van je paard, zijn er enkele belangrijke redenen waarom olie niet gezond is voor paarden. Laten we deze kwestie eens nader bekijken.

Verstoring van de spijsvertering

Paarden hebben een uniek spijsverteringsstelsel dat is aangepast aan het verwerken van vezelrijk voedsel, zoals gras en hooi. Het toevoegen van olie aan het dieet van paarden kan de normale werking van het spijsverteringsstelsel verstoren.

Olie kan de passage van bijvoeding door de darmen vertragen, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals koliek of diarree. Dit komt doordat olie een laagje over de bijvoeding legt waardoor enzymen deze voedingsstoffen niet goed kunnen verteren in de dunne darm. Daardoor stromen deze onverteerd door naar de dikke darm, waar ze bacteriën voeden die je liever niet in grote hoeveelheden in de darmen wil hebben.

Verstoring van de energiebalans

Een van de redenen waarom sommige paardeneigenaren olie aan het dieet van hun paarden toevoegen, is om extra calorieën en energie te leveren. Hoewel olie inderdaad calorieën bevat, is het belangrijk op te merken dat paarden een uitgebalanceerd dieet nodig hebben dat voornamelijk bestaat uit ruwvoer. Het toevoegen van grote hoeveelheden olie aan het dieet kan de natuurlijke energiebalans verstoren.

Een paard aan laten komen kun je beter doen met voeren die passen binnen wat ze van nature zouden eten. In het wild bleven ze daarmee ook op een gezond gewicht. Kijk bij een te mager of een loom paard dus vooral naar het ruwvoer en of dat wel voorziet in de behoeften van je paard.

Risico op oxidatie

Olie is gevoelig voor oxidatie, vooral wanneer het wordt blootgesteld aan lucht, licht en warmte. Oxidatie kan resulteren in de vorming van vrije radicalen, die schadelijk kunnen zijn voor de cellen en weefsels van het lichaam. Paarden die regelmatig worden blootgesteld aan geoxideerde oliën lopen een verhoogd risico op ontstekingen en andere gezondheidsproblemen.

Conclusie

Hoewel olie misschien wordt beschouwd als een snelle en gemakkelijke manier om extra calorieën toe te voegen aan het dieet van paarden, is het belangrijk om de potentiële risico’s en nadelen te overwegen. Het toevoegen van olie aan het dieet van paarden kan de spijsvertering verstoren, de energiebalans verstoren en het risico op oxidatie verhogen. In plaats daarvan is het het beste om te vertrouwen op een uitgebalanceerd dieet dat hoofdzakelijk bestaat uit ruwvoer, zoals hooi en gras, aangevuld met hoogwaardige voedingsmiddelen en supplementen die alle nodige voedingsstoffen leveren voor een optimale gezondheid en welzijn van paarden.

In plaats van olie zijn er betere middelen om je paard te ondersteunen. Ik help je graag met een voedingsadvies om de juiste producten voor jouw paard te meten.

Ik heb ook een podcast gemaakt over het voeren van olie aan paarden:

Deze blogs vind je misschien ook interessant:

De visie van Metazoa

De visie van Metazoa

Een merk wat ik zelf graag voer en adviseer is Metazoa. Het is een merk wat niet zo'n sterke marketingstrategie heeft...