Vraag mijn gratis videoreeks over de spijsvertering aan

Zet je paard niet op voorjaarsgras

voorjaarsgras gevaarlijk voor paarden

Geschreven door Nienke

26 mrt, 2024

De lente is in het land! De dagen worden langer, de temperaturen stijgen en het gras begint te groeien. Maar wat voor ons een teken is van nieuw leven, kan voor paarden een gevaar vormen: voorjaarsgras. Ik zie nog vaak dat paarden in maart en april al de hele dag de wei op gaan, maar het gras wat er in deze maanden op de meeste weilanden staat is eigenlijk niet geschikt voor paarden.

Waarom is voorjaarsgras risicovol?

Ik zou echt afraden om je paard op voorjaarsgras te laten, zeker de hele dag. Maar om dat te begrijpen is het wel goed dat je weet waarom ik het precies afraad.

  • Hoog suikergehalte: voorjaarsgras bevat een hoog suikergehalte, wat kan leiden tot hoefbevangenheid, een ernstige aandoening die zeer pijnlijk is voor een paard.
  • Weinig vezels: in tegenstelling tot hooi, bevat voorjaarsgras weinig vezels. Paarden hebben vezels nodig voor hun spijsvertering. Van nature eten ze voer wat hoog in vezels is en laag in voedingswaarde. Voorjaarsgras is het tegenovergestelde hiervan.
  • Diarree: de snelle overgang van hooi naar jong gras kan leiden tot diarree doordat de darmen niet genoeg tijd krijgen om te wennen aan deze overgang.
  • Spijsverteringsproblemen: De snelle groei van voorjaarsgras kan leiden tot gassen en koliek.

Hoe kan je je paard beschermen?

  • Wacht met weiden tot het gras volgroeid is: wacht tot het gras minstens 10-15 cm lang is en de stengels stevig zijn voordat je je paard op het gras laat grazen. Je kunt een paard het beste pas zo rond eind mei, begin juni op de wei zetten. Zo zitten er meer vezels in en minder suiker.
  • Beperk de graastijd: laat je paard in het begin niet langer dan 10 tot 30 minuten op de wei, en bouw dit langzaam op over een paar weken naar de hoeveelheid uren dat je je paard op de wei wil hebben.
  • Introduceer gras geleidelijk: laat je paard geleidelijk wennen aan vers gras door de graastijd per dag te verlengen.
  • Voer hooi bij: bied je paard altijd hooi aan, zelfs wanneer ze op gras grazen. Hooi bevat minder suiker en meer voedingsstoffen dan gras. Zorg ook dat je paard voldoende hooi gegeten heeft voordat ze op de wei gaan zodat hij niet hongerig op het gras gaat.
  • Controleer je paard op tekenen van hoefbevangenheid: let op kreupelheid, warmte en roodheid van de hoeven. Neem bij twijfel contact op met je dierenarts.

Geniet van de lente, maar let op je paard!

Tip: deel deze blog met andere paardenliefhebbers om ze te informeren over de risico’s van voorjaarsgras.

Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Ondersteun je paard in de rui

Ondersteun je paard in de rui

De rui is weer begonnen: paarden verliezen hun wintervacht en bereiden zich voor op de warmere maanden. Het is een...