Luzerne: een waardevolle eiwitbron voor veel paarden

luzerne eiwitbron voor paarden

Geschreven door Nienke

11 mrt, 2024

Als het gaat om de voeding van paarden, is het essentieel om ervoor te zorgen dat ze alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen voor een optimale gezondheid. Eiwitten spelen een cruciale rol in het dieet van paarden, omdat ze essentieel zijn voor de groei, het onderhoud en de reparatie van lichaamsweefsels. Een uitstekende bron van eiwitten voor paarden is luzerne, een voedzaam en veelzijdig gewas dat vele voordelen biedt voor de gezondheid en het welzijn. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de voordelen van deze eiwitbron voor paarden.

Voedzame samenstelling

Luzerne, ook wel bekend als alfalfa, is een peulvrucht die rijk is aan eiwitten van hoge kwaliteit. Het bevat alle essentiële aminozuren die paarden nodig hebben voor een gezonde groei en ontwikkeling. Daarnaast is het ook een goede bron van vezels, vitamines en mineralen, waardoor het een uitgebalanceerde voedingsoptie is voor paarden.

Je kunt luzerne op verschillende manieren voeren. Zo heb je luzernehooi, grove luzerne en luzernebrok. Zelf voer ik het liefste luzernebrok omdat de vezels van de gehakselde variant vaak te kort zijn om goed verteerd te kunnen worden door je paard omdat ze deze niet op kunnen rollen in hun mond. Dat kan een negatieve invloed hebben op de spijsvertering.

Een grove variant die wel een mooie lengte heeft is die van Pure Horse. Als je liever een luzernebrok wil voeren (let op, die moeten wel geweekt worden) hebben Pure Horse en Metazoa mooie opties.

Ondersteunt spierontwikkeling

Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en het behoud van spieren bij paarden. Luzerne voorziet paarden van hoogwaardige eiwitten die nodig zijn voor de ontwikkeling en het onderhoud van sterke, gezonde spieren. Dit is vooral belangrijk voor paarden die actief zijn in de sport, waar spierkracht en uithoudingsvermogen cruciaal zijn.

Bevordert een gezonde vacht en hoeven

Naast het ondersteunen van spierontwikkeling, dragen de voedingsstoffen in luzerne ook bij aan een gezonde vacht en sterke hoeven bij paarden. Eiwitten zijn belangrijk voor de productie van keratine, een eiwit dat essentieel is voor de gezondheid van de vacht en hoeven. Door luzerne toe te voegen aan het dieet van paarden, kun je bijdragen aan de algehele gezondheid en glans van de vacht en de sterkte van de hoeven verbeteren.

Gewichtsbeheersing

Luzerne kan ook een waardevolle toevoeging zijn aan het dieet van paarden die moeite hebben om op gewicht te blijven. De hoge voedingswaarde en calorie-inhoud van luzerne kunnen helpen bij het aanvullen van de energiebehoeften van paarden die extra voeding nodig hebben om een gezond gewicht te behouden.

Gemakkelijk verteerbaar

Een ander voordeel van luzerne als eiwitbron voor paarden is dat het gemakkelijk verteerbaar is. Dit maakt het een geschikte optie voor paarden met een gevoelige spijsvertering of spijsverteringsproblemen, omdat het helpt bij het bevorderen van een gezonde darmfunctie en een efficiënte opname van voedingsstoffen.

Nadelen van luzerne

Hoewel luzerne voor veel paarden een mooie eiwitbron is, zijn er ook paarden die er niet zo goed op reageren. Deze krijgen er bijvoorbeeld jeuk van, of worden heet als ze luzerne in hun voer krijgen. Voor zulke paarden kies je dan beter voor een alternatief zoals esparcette of een gras-/hooibrok.

Luzerne heeft daarnaast een calcium-fosforverhouding die niet overeenkomt met wat paarden nodig hebben. Er zit te veel calcium in. Als je grote hoeveelheden luzerne voert zou je dit moeten compenseren met een fosforrijk product, maar eigenlijk is het niet wenselijk om zulke grote hoeveelheden te geven. Pas als je er een paar kilo van geeft zou je dit moeten compenseren.

Conclusie

Luzerne is voor veel paarden een waardevolle eiwitbron vanwege de voedzame samenstelling en vele voordelen voor de gezondheid en het welzijn. Het toevoegen van luzerne aan het dieet draagt bij aan de ontwikkeling van sterke spieren, een gezonde vacht en sterke hoeven, evenals het bevorderen van een gezond gewicht en een gezonde spijsvertering. Niet alle paarden reageren even goed op luzerne, dus als jouw paard er gevoelig op reageert kun je beter voor een andere eiwitbron kiezen.

Ik heb ook een podcast gemaakt over het voeren van luzerne aan paarden:

Deze blogs vind je misschien ook interessant: