Waarom je paard voldoende magnesium moet krijgen

rol van magnesium bij paarden

Geschreven door Nienke

20 mrt, 2024

Magnesium is een mineraal dat een belangrijke rol speelt in de gezondheid van je paard. Van het reguleren van spierfuncties tot het ondersteunen van het zenuwstelsel, dit mineraal is van vitaal belang voor verschillende onderdelen van de fysiologie van het paard. In deze blog duik ik dieper in op waarom magnesium zo belangrijk is voor paarden en hoe een evenwichtige magnesiuminname hun gezondheid kan bevorderen.

Waarom is magnesium belangrijk voor paarden?

Magnesium heeft als mineraal verschillende functies in het lichaam. Net als van alle mineralen is het ook hier belangrijk dat je paard er voldoende van binnenkrijgt.

Spierfunctie en ontspanning

Magnesium speelt een essentiële rol bij het reguleren van spiercontracties en -ontspanningen. Het helpt bij het voorkomen van spierkrampen en stijfheid. Een evenwichtige magnesiuminname kan helpen om spiergerelateerde problemen te verminderen en de algehele flexibiliteit van het paard te bevorderen.

Goed om te weten is dat magnesium concurreert met calcium, dus als jouw paard te veel calcium binnenkrijgt kan dit de opname van dit mineraal belemmeren. Magnesium is verantwoordelijk voor het ontspannen van de spieren en calcium voor het aanspannen. Bij een magnesiumtekort kan het paard vaak niet goed ontspannen.

Magnesium voor het zenuwstelsel

Het zenuwstelsel van paarden is afhankelijk van magnesium voor een optimale werking. Het helpt bij het reguleren van neurotransmitters en het bevorderen van een gezonde signaaloverdracht tussen zenuwcellen. Dit draagt bij aan een kalme en evenwichtige gemoedstoestand bij paarden, wat vooral gunstig kan zijn voor nerveuze of gestreste dieren. Bij paarden die erg nerveus zijn kan het dan ook helpen om magnesium te suppleren, maar magnesium suppleren werkt wel alleen wanneer er een tekort van is.

Energieproductie

Magnesium is betrokken bij verschillende enzymatische processen die essentieel zijn voor de energieproductie in het lichaam van het paard. Het helpt bij de omzetting van voedingsstoffen, zoals koolhydraten en vetten, in bruikbare energie. Een goed magnesiumgehalte kan de algehele vitaliteit en prestaties van het paard ondersteunen, waardoor ze optimaal kunnen presteren tijdens trainingen en wedstrijden.

Botgezondheid

Naast zijn rol in spier- en zenuwfuncties, is magnesium ook belangrijk voor de gezondheid van botten en gewrichten bij paarden. Het werkt samen met calcium en fosfor om de botdichtheid te behouden en de botsterkte te ondersteunen. Dit is vooral relevant voor jonge paarden in de groei en oudere paarden die vatbaar zijn voor botgerelateerde aandoeningen zoals artrose.

Hoe kan je je paard in magnesium voorzien?

In de basis zit magnesium ook in ruwvoer, maar het kan zijn dat jouw paard meer nodig heeft dan hij uit het ruwvoer kan halen door een hoger verbruik of te veel calcium in het lichaam. Dan kan het nodig zijn om magnesium te suppleren.

Gebalanceerd rantsoen

Zorg voor een evenwichtige voeding die rijk is aan magnesiumrijke voedingsmiddelen, zoals luzerne, lijnzaad en groene bladgroenten. In de basis zullen de meeste balancers ook in de magnesiumbehoefte voorzien, in combinatie met genoeg ruwvoer. Een gezond dieet draagt bij aan een optimale magnesiuminname en ondersteunt de algehele gezondheid van je paard. Het doel is om in de juiste behoefte te voorzien vanuit de basisvoeding. Als dat niet lukt ga je pas suppleren.

Magnesium suppleren

Overleg met een deskundige over het gebruik van magnesiumsupplementen om de magnesiuminname van je paard aan te vullen, vooral als ze een tekort hebben of extra ondersteuning nodig hebben tijdens perioden van intensieve training. Zelf gebruik ik graag magnesiumcitraat om mee te suppleren.

  Conclusie

  Magnesium is een essentieel mineraal voor paarden, met belangrijke functies in spierfunctie, zenuwgeleiding, energieproductie en botgezondheid. Door te zorgen voor een evenwichtige magnesiuminname via voeding en supplementen, kun je de algehele gezondheid en prestaties van je paard ondersteunen. Let goed op de behoeften van je paard en raadpleeg een professional voor gepast advies over magnesiumsupplementatie.

  Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van een gebalanceerd rantsoen voor je paard? Dan help ik je graag met een voermeting op maat.

  Deze blogs vind je misschien ook interessant:

  Ondersteun je paard in de rui

  Ondersteun je paard in de rui

  De rui is weer begonnen: paarden verliezen hun wintervacht en bereiden zich voor op de warmere maanden. Het is een...