Leer GRATIS hoe de spijsvertering van jouw paard werkt

Waarom hooi de belangrijkste energiebron is voor paarden

hooi belangrijke energiebron voor paarden

Geschreven door Nienke

11 mrt, 2024

Als het gaat om de voeding van paarden, is hooi vaak het eerste dat in gedachten komt. Dit is niet zonder reden. Hooi is niet alleen een bron van vezels, maar het dient ook als de belangrijkste energiebron voor paarden. In dit artikel duik ik dieper in op waarom hooi zo cruciaal is voor de gezondheid en prestaties van onze paarden.

1. Natuurlijke voedingsbron

Paarden zijn van nature grazers en hebben een dieet dat voornamelijk bestaat uit ruwvoer, zoals gras en kruiden. Hooi is een natuurlijke voedingsbron die paarden van nature zouden consumeren als ze in het wild zouden leven, in de vorm van gedroogd gras. Het voorziet hen van de voedingsstoffen die ze nodig hebben voor een optimale gezondheid.

2. Vezelrijk dieet

Hooi is een goede bron van vezels, die essentieel zijn voor een gezond spijsverteringsstelsel bij paarden. Vezels helpen bij het bevorderen van een gezonde darmfunctie en voorkomen problemen zoals verstoppingen en koliek. Een dieet dat rijk is aan vezels houdt de darmen van paarden in goede conditie en bevordert een optimale spijsvertering.

3. Langdurige energie

Een van de belangrijkste redenen waarom hooi de belangrijkste energiebron is voor paarden, is omdat het langdurige energie levert. Hooi wordt langzaam afgebroken in de darmen, waardoor een gestage stroom van energie vrijkomt gedurende een langere periode. De meeste paarden kunnen alle energie die ze nodig hebben uit ruwvoer halen, als ze voldoende ruwvoer binnenkrijgen. Alleen paarden die intensieve prestaties leveren zouden hier te weinig aan kunnen hebben.

4. Bevordert kauwgedrag

Hooi stimuleert het natuurlijke kauwgedrag van paarden, wat belangrijk is voor hun algehele welzijn. Het kauwen op hooi helpt niet alleen bij de spijsvertering, maar het helpt ook om verveling te voorkomen en het gebit in goede staat te houden.

5. Veelzijdigheid in gebruik

Hooi is een veelzijdige voedingsbron die op verschillende manieren kan worden gebruikt. Het is altijd belangrijk dat je paard voldoende hooi krijgt, maar je kunt wel variëren in wat voor hooi en hoe je het voert. Je kunt hooi los voeren of in een slowfeeder, maar bijvoorbeeld ook in kleinere netjes of een HayPlay op een plek die wat lastiger te bereiken is. Zo kun je passive physio stimuleren met hooi. Je kunt je paard hooi met verschillende voedingswaarden, kruiden en grassen aanbieden voor meer diversiteit.

Conclusie

Hooi is onmisbaar in het dieet van paarden vanwege zijn voedzame eigenschappen en langdurige energielevering. Als natuurlijke grazers gedijen paarden het beste op een dieet dat voornamelijk bestaat uit ruwvoer, zoals hooi. Door te zorgen voor een gezonde spijsvertering, langdurige energie en bevordering van kauwgedrag, speelt hooi een essentiële rol in het handhaven van de gezondheid en prestaties van onze paarden.

Ik heb ook een podcast over de rol die ruwvoer speelt in de energievoorziening:

Deze blogs vind je misschien ook interessant:

De visie van Metazoa

De visie van Metazoa

Een merk wat ik zelf graag voer en adviseer is Metazoa. Het is een merk wat niet zo'n sterke marketingstrategie heeft...