Dit is waarom je een ruwvoeranalyse laat doen

ruwvoer voor paarden

Geschreven door Nienke

13 feb, 2024

Als paardeneigenaar streef je ernaar om je paard de best mogelijke voeding te bieden voor zijn gezondheid en welzijn. Een goede bijdrage hieraan is het doen van een ruwvoeranalyse. Een ruwvoeranalyse biedt inzicht in de voedingswaarde en samenstelling van het ruwvoer dat je aan je paard geeft, waardoor je gerichte aanpassingen kunt maken om te voldoen aan de individuele voedingsbehoeften van je paard. In dit artikel bespreken we waarom het verstandig is om een ruwvoeranalyse te doen en hoe dit kan bijdragen aan het welzijn van je paard.

1. Optimaliseren van het dieet

Een ruwvoeranalyse geeft gedetailleerde informatie over de voedingswaarde van het ruwvoer, inclusief gehaltes aan eiwitten, vezels, suikers, mineralen en vitaminen. Met deze informatie kun je het dieet van je paard optimaliseren door eventuele tekortkomingen aan te vullen met aanvullende voedingssupplementen of aanpassingen in het ruwvoer of het krachtvoer.

2. Voorkomen van voedingstekorten of overschotten

Door de voedingswaarde van het ruwvoer te kennen, kun je voedingstekorten of overmaat aan bepaalde voedingsstoffen voorkomen. Dit is vooral belangrijk bij het voorkomen van metabole stoornissen zoals hoefbevangenheid, insulineresistentie en gewichtsproblemen bij paarden.

3. Maatwerk voor individuele paarden

Elk paard heeft zijn eigen unieke voedingsbehoeften, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, ras, activiteitenniveau, gezondheidstoestand en meer. Een ruwvoeranalyse stelt je in staat om het dieet van je paard aan te passen aan zijn individuele behoeften, wat bijdraagt aan een optimale gezondheid en prestaties.

4. Ondersteuning van gezondheidsbeheer

Een ruwvoeranalyse kan ook bijdragen aan het gezondheidsbeheer van je paard door inzicht te bieden in eventuele potentiële gezondheidsrisico’s die verband houden met het ruwvoer, zoals toxinegehalten of schimmelgroei.

Conclusie

Een ruwvoeranalyse is een waardevol instrument voor paardeneigenaren om het dieet van hun paarden te optimaliseren en te voldoen aan hun individuele voedingsbehoeften. Door gerichte aanpassingen te maken op basis van de resultaten van de ruwvoeranalyse, kun je bijdragen aan een optimale gezondheid, welzijn en prestaties van je paard. Het is een kleine investering die zichzelf terugbetaalt door kostenbesparingen op voedingskosten en ondersteuning van de algehele gezondheid van je paard.

Twijfel je of je ruwvoeranalyse geschikt is voor je paard? Je mag me altijd mailen op info@paardoptimaal.nl met de ruwvoeranalyse en uitleg over de situatie van je paard, dan denk ik graag met je mee.

Ik heb ook een podcast opgenomen over het doen van een ruwvoeranalyse:

Deze blogs vind je misschien ook interessant: