Wat betekent het als je paard niet stopt met eten?

paard stopt niet met eten

Geschreven door Nienke

4 mrt, 2024

Ik hoor regelmatig dat paarden maar niet stoppen met eten. Het wordt vaak gebruikt als argument om een paard geen onbeperkt ruwvoer aan te bieden, wat naar mijn mening toch echt het meest gezonde is. Maar hoe komt het nou dat een paard niet stopt met eten? Is het gewoon gulzigheid of kan er meer aan de hand zijn? Laten we dit gedrag eens nader bekijken en ontdekken wat het kan betekenen.

Natuurlijk gedrag

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat paarden van nature 16 uur per dag eten. In het wild besteden ze het grootste deel van hun dag aan het grazen van gras en andere planten, bomen en gewassen. Dus wanneer een paard niet stopt met eten, kan het simpelweg zijn natuurlijke instinct volgen en proberen zijn behoefte aan voedsel te vervullen. Toch merk je vaak wel wanneer een paard bijna obsessief met eten bezig is, en bijvoorbeeld weinig tijd pakt om te rusten of te spelen met andere paarden.

Angst voor schaarste

Een veelvoorkomende reden waarom een paard continu blijft eten, is dat ze niet continu toegang hebben tot ruwvoer. Dat klinkt misschien onlogisch, maar ze weten dan dat de voorraad ruwvoer eindig is en zullen zoveel mogelijk naar binnen willen werken voordat het op is. Zorg er daarom voor dat je paard altijd toegang heeft tot voldoende kwalitatief hoogwaardig ruwvoer om dit probleem te voorkomen.

Wanneer je je paard overzet op onbeperkt ruwvoer is het normaal dat ze de eerste weken meer eten dan normaal, omdat ze eraan moeten wennen dat er altijd ruwvoer beschikbaar is, maar normaal gesproken zal dit na een paar weken stabiliseren.

Te weinig bijvoeding

Ook de bijvoeding die je paard krijgt (of juist niet krijgt) speelt een rol bij het gedrag van een paard dat niet stopt met eten. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen in het dieet van het paard kan ervoor zorgen dat het voortdurend blijft grazen op zoek naar die ontbrekende voedingsstoffen. Wanneer je paard enkel hooi krijgt kunnen er tekorten aan mineralen ontstaan bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat het dieet van je paard evenwichtig en afgestemd is op zijn behoeften.

Verveling of stress

Net als mensen kunnen paarden eten uit verveling of stress. Als een paard niet voldoende lichaamsbeweging krijgt, alleen gehouden wordt of zich verveelt in zijn omgeving, kan het grazen een vorm van afleiding worden. Ook kunnen paarden onder stress staan ​​als gevolg van veranderingen in hun omgeving, zoals veranderingen in stalgenoten, voeding of routine. In dergelijke gevallen kan het continu eten een manier zijn voor het paard om met deze stress om te gaan.

Ongemak of gezondheidsproblemen

Een paard dat niet stopt met eten, kan ook een teken zijn van ongemak of gezondheidsproblemen. Maagzweren, tandproblemen, darmproblemen, insulineresistentie of andere spijsverteringsproblemen kunnen ervoor zorgen dat een paard voortdurend blijft grazen in een poging om zijn ongemak te verlichten of omdat het lichaam te weinig voedingsstoffen op kan nemen door een verstoring in de stofwisseling. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan andere gedragsveranderingen of fysieke symptomen die het paard kan vertonen en indien nodig een professional te raadplegen.

Kortom, er kunnen verschillende redenen zijn waarom een paard niet stopt met eten, variërend van natuurlijk gedrag tot gezondheidsproblemen. Het is essentieel voor paardeneigenaren om alert te zijn op dit gedrag en de mogelijke oorzaken ervan te onderzoeken om ervoor te zorgen dat het paard gezond en gelukkig blijft. Als je je zorgen maakt over het eetgedrag van je paard, aarzel dan niet om advies in te winnen. Ik help je graag met een uitgebreid voedingsadvies voor je paard op maat.

Ik heb hier ook een podcast over opgenomen:

Deze blogs vind je misschien ook interessant: