Risico’s van overgewicht bij paarden

risico overgewicht paarden

Geschreven door Nienke

11 mrt, 2024

Overgewicht is een groeiend probleem bij paarden over de hele wereld, en het brengt verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee die ernstige gevolgen kunnen hebben voor de algehele gezondheid en het welzijn van een paard. In deze blog zal ik de risico’s van overgewicht bij paarden bespreken en waarom het belangrijk is om het gewicht van je paard in de gaten te houden.

1. Insulineresistentie en Equine Metabool Syndroom (EMS)

Een van de belangrijkste risico’s van overgewicht bij paarden is het ontwikkelen van insulineresistentie of EMS. Insulineresistentie treedt op wanneer de lichaamscellen niet goed reageren op insuline, wat kan leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel. EMS kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het paard en kan leiden tot levenslange problemen.

2. Hoefbevangenheid

Overgewicht bij paarden verhoogt het risico op het ontwikkelen van hoefbevangenheid, een pijnlijke en potentieel levensbedreigende aandoening. Hoefbevangenheid treedt op wanneer de lamellen in de hoef ontstoken raken, wat kan leiden tot veranderingen in de positie van het hoefbeen en ernstige kreupelheid veroorzaakt.

3. Gewrichtsproblemen

Overgewicht legt extra druk op de gewrichten van het paard, wat kan leiden tot slijtage en gewrichtsproblemen zoals artrose. Dit kan resulteren in pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit, wat voor ongemak zorgt bij het bewegen.

4. Ademhalingsproblemen

Obesitas bij paarden kan ook leiden tot ademhalingsproblemen, zoals verminderde longfunctie en verhoogde ademhalingsinspanning tijdens lichamelijke activiteit. Dit kan resulteren in verminderde prestaties en een verminderde kwaliteit van leven voor het paard.

5. Verhoogd risico op andere gezondheidsproblemen

Overgewicht bij paarden verhoogt ook het risico op andere gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten, leveraandoeningen, spijsverteringsproblemen en verminderde vruchtbaarheid en immuunfunctie.

Het is dus belangrijk om het gewicht van je paard in de gaten te houden. Denk daarbij aan het voeren van een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging, en het monitoren van het gewicht en de lichaamsconditie van het paard. Door de juiste zorg en aandacht te besteden aan het gewicht van je paard, kun je helpen om de risico’s van overgewicht te minimaliseren en een gezond en gelukkig leven te bevorderen.

Heeft jouw paard overgewicht en lukt het je niet om dit zelf op te lossen? Dan is mijn mini-cursus Help! Mijn paard is te dik iets voor jou. In deze cursus leer je hoe je overgewicht herkent, hoe het veroorzaakt kan worden, hoe je een dik paard het beste kan voeren, hoe je je paard helpt om op een gezonde manier af te vallen en hoe je overgewicht in de toekomst kan voorkomen.

Deze mini-cursus is beschikbaar vanaf 1 april 2024, maar je kunt hem tot die tijd al pre-orderen via mijn webshop.

Deze blogs vind je misschien ook interessant: