Leer GRATIS hoe de spijsvertering van jouw paard werkt

Ondersteun je paard in de rui

paard ondersteunen in rui

Geschreven door Nienke

19 mrt, 2024

De rui is weer begonnen: paarden verliezen hun wintervacht en bereiden zich voor op de warmere maanden. Het is een periode die veel van je paard kan vragen. Het kost veel energie om een nieuwe vacht aan te maken, wat om aanpassingen in je management vraagt. In deze blog deel ik tips om je paard te ondersteunen tijdens de ruiperiode, zodat ze moeiteloos door deze overgangsfase kunnen gaan.

Hoe snel je paard verhaart verschilt ook per paard. Factoren als de leefomgeving, leeftijd en gezondheid hebben invloed op de snelheid waarin je paard zijn wintervacht verwisselt voor zijn zomervacht.

1. Regelmatig borstelen tijdens de rui

Regelmatig borstelen is essentieel om losse haren te verwijderen en de circulatie van de huid te stimuleren. Losse haren kunnen voor jeuk zorgen. Gebruik een roskam, poets handschoen of andere borstel om de haren los te maken en te verwijderen. Zo help je je paard niet alleen om door zijn wintervacht heen te komen, maar het voorkomt ook jeuk en irritatie.

2. Voeding aanpassen

Tijdens de ruiperiode heeft je paard mogelijk behoefte aan een aangepast dieet om een gezonde vachtgroei te ondersteunen. Ze verbruiken meer, en kunnen dus ook meer nodig hebben. Zorg ervoor dat ze voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen binnenkrijgen, zoals zink en zwavel, die belangrijk zijn voor een gezonde huid en vacht. Het is ook goed om je paard met kruiden te ondersteunen doordat je meer diversiteit voert.

Ik denk graag met je mee om de voeding van je paard te optimaliseren. Bestel een voermeting of stuur me een mail op info@paardoptimaal.nl.

3. Voldoende beweging

Beweging speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van de ruiperiode van je paard. Regelmatige lichaamsbeweging helpt niet alleen om de doorbloeding te verbeteren, maar stimuleert ook de groei van een gezonde vacht. Zorg voor voldoende vrije beweging, wat bijdraagt aan een beter welzijn tijdens de ruiperiode.

4. Pas je training aan

Het is sommige dagen al erg warm, terwijl de meeste paarden nog dik in hun wintervacht zitten. Om te voorkomen dat ze oververhit raken is het belangrijk om je training aan te passen. Train op zulke warme dagen minder intensief of ‘s ochtends of ‘s avonds buiten de warmte om. Voor ons is 18 graden heerlijk, maar wij kunnen ervoor kiezen om geen winterjas aan te doen. Je paard heeft een paar weken nodig om deze kwijt te raken.

Conclusie

De ruiperiode kan voor paarden een uitdagende tijd zijn, maar met de juiste zorg en aandacht kunnen ze comfortabel door deze fase heen komen. Door regelmatig borstelen, een aangepast dieet, voldoende beweging en het aanpassen van de training kun je je paard ondersteunen en ervoor zorgen dat ze gezond blijven tijdens de ruiperiode. Geef je paard de zorg die ze verdienen en geniet samen van een glanzende nieuwe vacht en een bloeiende gezondheid!

Ik heb ook een podcast gemaakt over het ondersteunen van je paard in de rui:

Deze blogs vind je misschien ook interessant:

De visie van Metazoa

De visie van Metazoa

Een merk wat ik zelf graag voer en adviseer is Metazoa. Het is een merk wat niet zo'n sterke marketingstrategie heeft...