Waarom graszaadhooi geen compleet ruwvoer is

graszaadhooi voor paarden

Geschreven door Nienke

25 mrt, 2024

Goed ruwvoer is enorm belangrijk voor een gezond paard. Het kiezen van het juiste hooi voor je paard is dan ook essentieel. Terwijl graszaadhooi vaak makkelijk verkrijgbaar en betaalbaar lijkt, is het belangrijk om te begrijpen waarom het niet verstandig is om je paard alleen graszaadhooi te voeren.

Het belang van ruwvoer voor paarden

Paarden zijn herbivoren en hebben een dieet nodig dat hoofdzakelijk bestaat uit ruwvoer zoals hooi of gras. Goed hooi voor paarden biedt niet alleen de nodige vezels voor een gezonde spijsvertering, maar het levert ook essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen.

De beperkingen van graszaadhooi

Graszaadhooi is hooi wat gemaakt is van gras dat gebruikt is voor graszaad. Het bestaat dan ook maar uit één soort gras. Hoewel graszaadhooi een populair keuze is vanwege de beschikbaarheid en de vaak lage suikergehaltes, heeft het verschillende beperkingen die het ongeschikt maken als het enige voedsel voor paarden:

  1. Voedingswaarde: graszaadhooi kan tekortschieten in termen van voedingswaarde, doordat het een lage waarde heeft. Het bevat mogelijk niet voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen om te voldoen aan de behoeften van een paard, vooral als het hooi van slechte kwaliteit is of onvoldoende variatie biedt.
  2. Risico op endofyten: graszaadhooi kan endofyten bevatten. Dat zijn mycotoxines van schimmels, en hier kan je paard ziek van worden. Als je dit hooi voert is het dan ook belangrijk om dit ergens af te nemen waar ze een certificaat hebben wat bewijst dat het graszaadhooi vrij is van endofyten.
  3. Gebrek aan variatie: een dieet dat uitsluitend bestaat uit graszaadhooi biedt te weinig variatie in voedingsbronnen. Paarden hebben behoefte aan diversiteit in hun dieet om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen. Een gebrek aan variatie kan leiden tot voedingstekorten en gezondheidsproblemen op de lange termijn. Doordat dit hooi uit één soort gras bestaat biedt dit geen diversiteit.

Conclusie

Om de gezondheid van je paard te waarborgen, is het essentieel om een gebalanceerd rantsoen aan te bieden die voldoet aan hun behoeften. Graszaadhooi alleen is dan ook niet voldoende om alle benodigde voedingsstoffen te leveren. Vaak wordt voor graszaadhooi gekozen bij paarden met overgewicht, maar ook deze hebben behoefte aan diversiteit die ze niet uit dit hooi kunnen halen.

Om te voorkomen dat jouw paard tekorten ontwikkeld door het ruwvoer is het dus belangrijk om nooit alleen graszaadhooi te voeren. Vul dit altijd aan met bijvoorbeeld weidehooi of kruidenhooi om je paard dagelijks in meer diversiteit te voorzien, en ervoor te zorgen dat je paard genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt om te kunnen functioneren.

Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Ondersteun je paard in de rui

Ondersteun je paard in de rui

De rui is weer begonnen: paarden verliezen hun wintervacht en bereiden zich voor op de warmere maanden. Het is een...