Leer GRATIS hoe de spijsvertering van jouw paard werkt

Gezonde hoeven stimuleren bij je paard

brokkelhoeven voorkomen bij paarden

Geschreven door Nienke

15 feb, 2024

Als paardeneigenaar is het belangrijk om de gezondheid van de hoeven van je paard te koesteren en te bevorderen. Gezonde hoeven zijn essentieel voor het welzijn en de prestaties van je paard, en het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ze goed worden verzorgd. In dit artikel deel ik enkele waardevolle tips om gezonde hoeven bij je paard te stimuleren en te behouden.

1. Hoeven regelmatig bekappen

Een van de belangrijkste aspecten van het bevorderen van gezonde hoeven bij je paard is het regelmatig bekappen. Een goede bekapper kan helpen bij het onderhouden van de juiste hoefvorm en het voorkomen van problemen zoals scheuren, brokkelige hoeven en ongelijke slijtage. Zorg ervoor dat je paard regelmatig wordt bekapt volgens de aanbevelingen van je bekapper, meestal om de vier tot acht weken, afhankelijk van de individuele behoeften van je paard.

2. Goede voeding

Een gezond dieet speelt een cruciale rol bij het bevorderen van gezonde hoeven bij paarden. Zorg ervoor dat je paard een uitgebalanceerd dieet krijgt dat rijk is aan voedingsstoffen zoals zwavel, zink, koper en essentiële aminozuren, die allemaal belangrijk zijn voor de groei en het onderhoud van gezonde hoeven. Hierbij is het belangrijk om je paard bijvoorbeeld kruiden, een balancer of gezond krachtvoer te geven voor extra mineralen.

3. Voldoende beweging

Regelmatige beweging is niet alleen belangrijk voor de algehele gezondheid van je paard, maar het kan ook bijdragen aan de gezondheid van zijn hoeven. Beweging stimuleert de bloedcirculatie in de hoeven, wat essentieel is voor de groei en het onderhoud van gezond hoornweefsel. Zorg ervoor dat je paard voldoende beweging krijgt, door je paard niet (te lang) op stal te zetten.

4. Schone omgeving

De omgeving waarin je paard wordt gehuisvest, speelt ook een rol bij de gezondheid van zijn hoeven. Zorg ervoor dat de stal, paddock of wei schoon en droog is om de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen, die infecties aan de hoeven kunnen veroorzaken. Een schone en droge ondergrond helpt bij het behouden van gezonde hoeven.

Conclusie

Gezonde hoeven zijn essentieel voor het welzijn en de prestaties van je paard, en het is belangrijk om actief te werken aan het bevorderen van hun gezondheid. Door regelmatig bekappen, een gezond dieet, voldoende beweging en een schone omgeving kun je de gezondheid van de hoeven van je paard stimuleren en behouden. Neem de tijd om de hoeven van je paard regelmatig te controleren en te verzorgen, en raadpleeg een bekapper voor advies en ondersteuning indien nodig. Met de juiste zorg en aandacht kunnen gezonde hoeven bijdragen aan een gelukkig en gezond leven voor je paard.

De juiste voedingsstoffen zijn van groot belang in het creëren van stevige hoeven. Ik kan je helpen om je paard in de juiste voedingsstoffen te voorzien met een uitgebreide voermeting, waarin ik meet wat jouw paard nodig heeft op dit moment.

Ik heb ook een podcast over het tegengaan van brokkelen en scheuren van de hoeven:

Deze blogs vind je misschien ook interessant:

De visie van Metazoa

De visie van Metazoa

Een merk wat ik zelf graag voer en adviseer is Metazoa. Het is een merk wat niet zo'n sterke marketingstrategie heeft...