Leer GRATIS hoe de spijsvertering van jouw paard werkt

Zorg voor genoeg voerpunten bij groepshuisvesting

ruwvoer voeren aan je paard

Geschreven door Nienke

13 feb, 2024

Het welzijn van paarden staat centraal in de manier waarop we ze huisvesten en verzorgen. Een belangrijk aspect van paardenhuisvesting is dat er voldoende voerpunten aanwezig zijn wanneer paarden in een groep samengehouden worden. In dit artikel ga ik dieper in op waarom paarden in groepshuisvesting voldoende voerpunten moeten hebben en hoe dit bijdraagt aan het welzijn van de dieren.

1. Voorkomen van voedselgerelateerde agressie

In een groep paarden kan voedsel gerelateerde agressie een probleem zijn, vooral als er niet voldoende voerpunten beschikbaar zijn. Paarden zijn van nature kuddedieren, maar in de natuur is er genoeg voedsel beschikbaar. Bij onze gedomesticeerde paarden zie je echter veel agressie rondom voedsel. Er is sprake van resource guarding, waarbij paarden het voer willen beschermen tegen andere paarden. Dit is gedrag van in de natuur nauwelijks voorkomt, en iets wat we met onze manier van voeren in de hand werken. In veel grote groepen zijn te weinig voerpunten aanwezig, waardoor paarden tekort ervaren en de behoefte voelen het aanwezige voer te claimen. Het hebben van voldoende voerpunten vermindert de kans op agressie doordat alle paarden kunnen eten, waardoor een rustigere en veiligere omgeving ontstaat voor alle paarden in de groep.

2. Bevorderen van een natuurlijk eetgedrag

Paarden zijn grazers en zijn evolutionair aangepast aan het eten van kleine hoeveelheden voedsel gedurende de dag. Het verstrekken van voldoende voerpunten in een groepshuisvestingssituatie stelt paarden in staat om natuurlijk eetgedrag te vertonen, waarbij ze in beweging blijven tussen het eten door in plaats van dat ze de hele dag aan dezelfde hooiruif staan. Dit draagt bij aan een gezonde spijsvertering van de paarden.

3. Verminderen van stress en angst

Een beperkt aantal voerpunten kan leiden tot stress en angst bij paarden, vooral bij dominante dieren die andere paarden kunnen verdringen en voorkomen dat ze kunnen eten. Dit kan resulteren in voedselonzekerheid en het ontwikkelen van negatieve gedragingen zoals stereotiep gedrag en agressie. Het hebben van voldoende voerpunten vermindert stress en angst bij paarden, wat bijdraagt aan een harmonieuze groepsdynamiek.

4. Optimaliseren van de voedingsopname

In een groepshuisvestingssituatie is het essentieel dat alle paarden gelijke toegang hebben tot voedsel om ervoor te zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Het verstrekken van voldoende voerpunten zorgt ervoor dat alle paarden in de groep de kans krijgen om te eten en hun voedingsbehoeften te vervullen. Dit draagt bij aan een optimale gezondheid van de paarden.

Conclusie

Voldoende voerpunten in groepshuisvesting voor paarden zijn essentieel voor het welzijn van de dieren. Door voedselgerelateerde agressie te voorkomen, natuurlijk eetgedrag te bevorderen, stress en angst te verminderen en een optimale voedingsopname te garanderen, dragen voldoende voerpunten bij aan een harmonieuze en gezonde leefomgeving voor paarden in groepshuisvesting. Als paardeneigenaren is het onze plicht om ervoor te zorgen dat alle paarden in onze zorg gelijke toegang hebben tot voedsel en een veilige en comfortabele leefomgeving hebben waarin ze kunnen gedijen.

Ik heb ook een podcast opgenomen over het zorgen voor voldoende voerpunten:

Deze blogs vind je misschien ook interessant:

De visie van Metazoa

De visie van Metazoa

Een merk wat ik zelf graag voer en adviseer is Metazoa. Het is een merk wat niet zo'n sterke marketingstrategie heeft...