Leer GRATIS hoe de spijsvertering van jouw paard werkt

80% van de koliekgevallen kan voorkomen worden

koliek voorkomen bij je paard

Geschreven door Nienke

13 feb, 2024

Koliek is een van de meest angstaanjagende aandoeningen waarmee paardeneigenaren te maken kunnen krijgen. Het kan variëren van milde ongemakken tot levensbedreigende noodsituaties, en voorkomen is dan ook beter dan genezen. Hoewel veel paardeneigenaren bang zijn voor koliek is het mogelijk om maar liefst 80% van de koliekgevallen bij paarden te voorkomen door middel van preventieve maatregelen en goed management. Laten we eens kijken naar enkele essentiële stappen die paardeneigenaren kunnen nemen om het risico op koliek te verminderen.

1. Beheer van voeding en water

Een van de belangrijkste oorzaken van koliek bij paarden is een plotselinge verandering in dieet of voedingsgewoonten. Het is dan ook belangrijk om het dieet van je paard geleidelijk aan te passen en te zorgen voor voldoende vezels en schoon water. Regelmatige toegang tot vers water is essentieel om uitdroging te voorkomen, wat een risicofactor kan zijn voor koliek.

2. Voorkom overvoeding en beperk grazen op bloeiend gras

Te veel voeren, met name granen en zetmeelrijk voedsel, kan het risico op koliek verhogen. Het is belangrijk om de voeding van je paard te balanceren en te zorgen voor een passend dieet dat is afgestemd op zijn behoeften. Bovendien kan overmatig grazen op voorjaarsgras gevaarlijk zijn vanwege het hoge fructaangehalte, wat koliek kan veroorzaken. Beperk daarom de weidegang op voorjaarsgras en houd het grazen binnen de perken.

3. Regelmatige beweging

Voldoende beweging is belangrijk voor de algehele gezondheid van je paard en kan helpen bij het voorkomen van koliek. Regelmatige beweging stimuleert de darmperistaltiek en bevordert een gezonde spijsvertering. Zorg ervoor dat je paard genoeg toegang heeft tot vrije beweging in zijn dagelijkse leven.

4. Wormencontrole en tandverzorging

Wormeninfecties en tandproblemen kunnen koliek veroorzaken bij paarden. Zorg ervoor dat je paard regelmatig op wormen gecontroleerd wordt met mestonderzoek (en indien nodig ontwormd wordt) en laat jaarlijks de tandarts komen om tandproblemen te voorkomen.

5. Observeren van gedrag en symptomen

Het is belangrijk om het gedrag van je paard te observeren en te letten op tekenen van ongemak of ziekte die kunnen wijzen op koliek. Deze kunnen onder meer zijn: herhaaldelijk rollen, onrustig gedrag, gebrek aan eetlust, buikpijn, onregelmatige ontlasting, enzovoort. Het vroegtijdig herkennen van deze symptomen kan het leven van je paard redden door snel in actie te komen.

Conclusie

Koliek bij paarden is een ernstige aandoening die grote zorgen kan veroorzaken bij paardeneigenaren. Gelukkig is het grootste deel van de koliekgevallen te voorkomen door middel van preventieve maatregelen en goed management. Door het dieet, de lichaamsbeweging, mestonderzoek, tandartscontroles en het observeren van het gedrag van je paard, kun je het risico op koliek aanzienlijk verminderen en ervoor zorgen dat je paard een gezond en gelukkig leven leidt. Voorkomen is altijd beter dan genezen, en in het geval van koliek is dit zeker het geval.

Als je paard regelmatig koliek heeft is het in ieder geval verstandig om de voeding onder de loep te nemen. Ik denk graag met je mee met een uitgebreide voermeting.

Ik heb hier ook een podcast over opgenomen:

Deze blogs vind je misschien ook interessant:

De visie van Metazoa

De visie van Metazoa

Een merk wat ik zelf graag voer en adviseer is Metazoa. Het is een merk wat niet zo'n sterke marketingstrategie heeft...