Vraag mijn gratis videoreeks over de spijsvertering aan

Geef je veulen een goede start

gezonde start voor je veulen

Geschreven door Nienke

20 feb, 2024

Als trotse eigenaar van een pasgeboren veulen wil je er natuurlijk alles aan doen om ervoor te zorgen dat je veulen een goede start krijgt in het leven. De eerste maanden van het leven van een veulen zijn cruciaal voor zijn gezondheid en ontwikkeling, en het is belangrijk om de juiste zorg en aandacht te bieden om hem op weg te helpen naar een gelukkig en gezond volwassen paard. In dit artikel delen we enkele essentiële tips om je veulen een goede start te geven.

1. Zorg voor een geschikte leefomgeving

Een veilige en comfortabele leefomgeving is essentieel voor het welzijn van je veulen. Zorg voor een schone paddock of weide met voldoende ruimte om te bewegen en te verkennen. Houd de omgeving vrij van scherpe voorwerpen, giftige planten en andere potentiële gevaren die letsel kunnen veroorzaken.

2. Voeding en biest

Biest is de ideale voeding voor pasgeboren veulens en biedt alle essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling. Zorg ervoor dat je veulen voldoende tijd krijgt om te drinken bij zijn moeder en observeer of hij voldoende melk binnenkrijgt. Indien nodig kun je de dierenarts raadplegen voor aanvullende voedingssupplementen.

Er zijn veel veulenbrokken op de markt, maar het is goed om je te realiseren dat deze lang niet allemaal even gezond zijn. Vaak zit er veel zetmeel in, en dat is precies wat je niet wil voor je veulen. In deze eerste maanden leg je de basis voor een gezonde darmgezondheid en is het dus heel belangrijk om voer te geven dat aansluit bij wat je veulen echt nodig heeft en wat goed is voor de spijsvertering.

3. Regelmatige gezondheidscontroles

Het is belangrijk om regelmatig gezondheidscontroles uit te voeren bij je veulen om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen. Controleer regelmatig de lichaamsconditie, temperatuur, hartslag en ademhaling van je veulen en observeer zijn gedrag en eetlust. Raadpleeg een dierenarts als je tekenen van ziekte of ongemak opmerkt.

4. Socialisatie en training

Vroegtijdige socialisatie en training zijn mogelijk met een veulen, maar houdt er rekening mee dat het echt een baby is. Verwacht niet te veel, en leer simpele dingen spelenderwijs aan. Ga nog niet van alles vragen van je veulen. We zijn snel geneigd om een veulen te overvragen omdat we er graag iets mee willen doen, maar de eerste maanden is de moeder de beste juf voor je veulen. Houd je veulen met andere paarden, het liefst in een gemengde groep met zowel oudere paarden als speelmaatjes. Je kunt ook al leren om een halster om te doen, mee te lopen of de hoeven op te tillen, maar doe dit waar de moeder bij is in een ontspannen setting. Geef je veulen vooral positieve associaties aan mensen mee.

5. Vaccinaties en ontworming

Het is belangrijk om je veulen op de juiste momenten te laten vaccineren en ontwormen om hem te beschermen tegen veelvoorkomende ziekten en parasieten. Volg het advies van je dierenarts met betrekking tot het vaccinatieschema en ontwormingsprogramma voor je veulen om ervoor te zorgen dat hij optimaal beschermd is tegen ziekten.

6. Afspenen

Speen een veulen nooit te vroeg af. We hebben hier vaak veel haast mee, maar door je veulen te vroeg af te spenen creëer je problemen voor de toekomst. Een veulen wat te vroeg afgespeend is zal meer stress ervaren later in zijn leven, en ook qua darmgezondheid staat zo’n veulen met 1-0 achter. Een gestrest veulen neemt vaak nog een troostslokje bij de merrie tot een maand of 8-9, terwijl veel veulens al met 5-6 maanden afgespeend worden. Dat is veel te vroeg en kan negatieve gevolgen hebben voor de latere gezondheid.

Idealiter wacht je tot het veulen zich natuurlijk afspeent, en laat je het veulen in een groep achter waar hij de andere paarden al kent zodat hij nog wel mentale steun heeft aan paarden die hij kent. In de praktijk gebeurt het helaas vaak anders en worden veulens abrupt afgespeent en verhuisd.

6. Liefdevolle verzorging en aandacht

Ten slotte is liefdevolle verzorging en aandacht van groot belang voor het welzijn van je veulen. Besteed regelmatig tijd aan het borstelen, knuffelen en spelen met je veulen om een sterke band op te bouwen en hem te laten wennen aan menselijk contact. Geef hem ook voldoende ruimte om te rusten en te ontspannen, en respecteer zijn natuurlijke behoeften en gedrag.

Conclusie

Het geven van een goede start aan je veulen is essentieel voor zijn gezondheid, welzijn en ontwikkeling. Door te zorgen voor een geschikte leefomgeving, gezonde voeding, regelmatige gezondheidscontroles, vroegtijdige socialisatie en training, vaccinaties en ontworming, en liefdevolle verzorging en aandacht, kun je je veulen op weg helpen naar een gelukkig en gezond leven als volwassen paard.

Neem de tijd om te investeren in de gezondheid en het welzijn van je veulen en geniet van de bijzondere band die jullie samen zullen opbouwen.

Hulp nodig?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van een gezond rantsoen voor je veulen? Dan help ik je graag met een voermeting voor je veulen. Zo meet ik op maat uit wat je veulen op dit moment nodig heeft.

Ik heb ook een podcast gemaakt over het meegeven van een goede start voor je veulen:

Deze blogs vind je misschien ook interessant:

De visie van Metazoa

De visie van Metazoa

Een merk wat ik zelf graag voer en adviseer is Metazoa. Het is een merk wat niet zo'n sterke marketingstrategie heeft...