WhatsApp

06 57 34 83 56

Email

info@paardoptimaal.nl

Na de mond en de slokdarm is de maag de volgende stap in de spijsvertering. De maag ligt bij een paard achter de schouder, bij de plek waar vaak de singel ligt, onderaan de slokdarm. Hier komt het voer vanuit de slokdarm in terecht.

Belangrijk om te weten is dat de maag van een paard relatief klein is. Hieruit kun je opmaken dat het lichaam van een paard gemaakt is om de hele dag door kleine hoeveelheden te eten. Een grote hoeveelheid in 1 keer kan niet goed verwerkt worden in de maag en zal dus deels onverteerd doorstromen naar de dunne darm, inclusief ziekmakende bacteriën.

De maag bestaat uit verschillende onderdelen. Je hebt de ingang, de cardia, de spier die tussen de slokdarm en de maag zit, en er hier ook voor zorgt dat een paard niet kan overgeven. Wanneer voeding eenmaal in de maag is sluit deze spier, en kan voeding vanuit de maag niet terug de slokdarm in komen. Dan heb je de bovenkant van de maag, de fundus, het grootste gedeelte van de maag, de corpus en het bodemgedeelte, het antrum. Onderin de maag zit het maagportier, de pyloris, die naar de dunne darm leidt. Een hoop moeilijke woorden, maar ik ga natuurlijk ook uitleggen wat alles doet. 

Belangrijk om te weten is dat het bovenste deel van de maag klierloos is, en op het onderste deel wel klierweefsel zit. Het klierloze deel, de fundus, is niet bestand tegen maagzuur. Hier treden dan ook vaak maagzweren op. Het deel met klierweefsel, de corpus en het antrum, is wel bestand tegen maagzuur. Hier worden maagsappen uitgescheiden. Op de scheiding tussen deze twee delen komen ook vaak maagzweren voor. In de maag worden water, slijm, zoutzuur, hormonen en enzymen uitgescheiden. Waar een mens alleen maagzuur produceert tijdens het eten, produceert een paard continu maagzuur. Daarom moet een paard continu een tegenhanger voor dit zuur binnenkrijgen om maagzweren te voorkomen. Hier komt het eerder genoemde speeksel met calciumbicarbonaat als ingrediënt om de hoek kijken, en dit is dan ook de reden waarom je paard nooit langer dan 4 uur zonder ruwvoer mag staan, omdat het maagzuur dan niet geneutraliseerd kan worden en maagzweren op de loer liggen. Als je dan bijvoorbeeld je paard gaat trainen klotst het maagzuur tegen het klierloze deel van de maag waardoor de maagwand geïrriteerd raakt. Daarom is het verstandig om te zorgen dat je paard altijd ruwvoer in zijn maag heeft voordat je met hem gaat werken. Dat de maag zo zuur is komt door het uitscheiden van zoutzuur, en dat zorgt ervoor dat ziekmakende bacteriën, pathogenen, gedood worden, en het maakt de opname van vitamines en mineralen mogelijk door de voorbewerking die in de maag plaatsvindt. Het maagsap in het onderste deel van de maag wordt niet geneutraliseerd zodat dit zijn werk kan blijven doen. 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen