WhatsApp

06 57 34 83 56

Email

info@paardoptimaal.nl

Ik bied holistisch voedingsadvies aan. Holistisch is een woord dat afgeleid is van het Griekse holos, dat ‘geheel’ betekent. Holistisch betekent in deze context dan ook dat ik naar het paard als geheel kijk, en niet alleen naar de voeding. Voeding is ontzettend belangrijk als het gaat om het welzijn van je paard, maar daarnaast moet het totaal plaatje ook kloppen om een gelukkig paard te bewerkstelligen. Je kunt je voeding nog zo goed op orde hebben, maar als je paard op een niet passende manier gehuisvest wordt, of in de training overbelast wordt, doe je alle tijd en al het geld dat je in de juiste voeding steekt teniet. Daarom wil ik met Paard Optimaal verder gaan dan alleen voeding, door ook naar andere factoren rondom je paard te kijken en hoe je deze kan optimaliseren en zo holistisch voedingsadvies te geven.

Ik ben van mening dat we in het houden van onze paarden zo dicht mogelijk bij hun natuur moeten blijven. Over miljoenen jaren is het paard ontwikkeld tot hoe we het dier nu kennen, maar het lichaam is in veel opzichten nog steeds het wilde paard dat vele kilometers per dag aflegde en moest zoeken naar een grote diversiteit aan voedsel, en hierin zelf een keuze had. Daarom vind ik het erg belangrijk dat een paard voorzien wordt in zijn 3 basisbehoeften: friends, freedom en forage. Sociaal contact met andere paarden, vrije beweging en goed ruwvoer. Omdat gedomesticeerde paarden geen toegang hebben tot de biodiversiteit waar wilde paarden wel toegang tot hebben, is het aan ons om te voorzien in dat wat onze paarden tekort komen. Naast passend ruwvoer is dat dus passende voeding ter aanvulling.

Mijn visie is dat ieder paard in de basis ruwvoer nodig heeft wat aansluit bij de behoefte van het paard, en daarnaast een balancer om tekorten te voorkomen. Vanuit deze basis kijk je verder of je paard nog iets tekort komt. Als het zo natuurlijk en minimalistisch mogelijk voeren van je paard je aanspreekt, kan ik je helpen met een passend voedingsadvies, een voermeting of een uitgemeten kruidenmix. Hierover lees je meer onder Diensten.

Chat openen