WhatsApp

06 57 34 83 56

Email

info@paardoptimaal.nl

Nu we in het najaar aangekomen zijn gaan veel paarden van de weide in de zomer naar paddocks in de winter, of ze blijven op weides met kort gras. Op zich is dat geen probleem, maar ook zand brengt gevaren met zich mee. In deze blog ga ik het hebben over de gevaren van zand en hoe je dit kunt voorkomen.

Een paard kan bewust of onbewust zand eten. Bij onbewust zand eten kun je denken aan zand dat met het korte gras mee komt als een paard een pluk gras met wortel en al uit de grond trekt, wanneer je paard hooi van de grond eet waar zand tussen zit of er veel zand in je hooi zelf zit. Als je paard bewust zand eet, dan gaat het echt op zoek naar zand en is het geen bijkomstigheid van het eten van iets anders. Als je paard bewust zand eet, dan is het verstandig om uit te zoeken waarom je paard zand eet zodat je het kan voorkomen. Sommige paarden likken aan zandgrond, andere nemen er echt happen van. Beide is niet wenselijk.

Waarom eten paarden zand?

Er zijn meerdere redenen waarom een paard zand zou kunnen eten. De eerste is verveling. Dit zie je bijvoorbeeld als een paard alleen of zonder ruwvoer op een zandpaddock staat. Het paard heeft dan niks te doen, want hij kan niet met andere paarden bezig zijn en hij kan geen ruwvoer eten, dus gaat hij bij gebrek aan beter maar zand eten. Een andere reden is een tekort. Door zand te eten probeert een paard dan een mineralentekort aan te vullen. Ook een gebrek aan vezels kan ervoor zorgen dat paarden andere dingen, zoals zand, gaan eten. Het lichaam van een paard is namelijk gemaakt om gedurende de hele dag door kleine hoeveelheden vezelrijke voeding te eten. Als je paard die vezelbehoefte niet uit ruwvoer kan halen, kan het modder gaan eten, maar bijvoorbeeld ook zijn tanden in de omheining zetten.

Waarom is zand eten slecht voor een paard?

Wat het eten van zand een probleem maakt voor paarden is dat hun lichaam het niet kan verteren. Daarom blijft het achter in de dikke darm, waar het ophoopt. In de darmen schuurt het zand tegen de darmwand aan die hierdoor beschadigd raakt. Deze darmwand speelt een belangrijke rol in de opname van voedingsstoffen in het bloed, dus als deze beschadigd raakt functioneert hij minder goed en wordt de opname van voedingsstoffen dus ook beperkt. Dit kan voor gewichtsverlies of diarree zorgen. Een grote hoeveelheid zand belemmert de natuurlijke beweging van de darmen waardoor voedsel door het darmkanaal wordt getransporteerd. Daardoor wordt het nog lastiger om het zand af te voeren en wordt de ophoping dus alleen maar groter. Hoe meer zand er in de darmen aanwezig is, hoe lastiger de voedingsstoffen door het darmkanaal getransporteerd kunnen worden.

Een grote zandophoping kan uiteindelijk leiden tot zandkoliek. Dan veroorzaakt deze ophoping pijn in de buik van je paard. In dit geval is het aan te raden om de dierenarts erbij te halen. Die kan het paard dan paraffine toedienen, wat helpt om het zand af te voeren, maar ook met hulp van een dierenarts is het afvoeren van zand iets wat niet in een keer gedaan kan worden maar wat geleidelijk gebeurt.

Hoe weet ik of mijn paard te veel zand eet?

Je kunt zelf controleren of je paard te veel zand binnen krijgt. Wanneer je een mestonderzoek laat doen wordt ook vaak gekeken of er zand in de mest aanwezig is, maar als er in de mest geen zand zit, wil dat nog niet zeggen dat je paard niet te veel zand in zijn lichaam heeft. Als je zelf wil controleren of er zand in de mest van je paard zit kun je hiervoor gebruik maken van een plastic handschoen. Hier doe je een paar mestballen in en deze vul je verder met water. Zorg wel dat de mestballen niet in het zand liggen, pak mestballen die nog niet in aanraking met de grond zijn geweest. Laat de handschoen met de vingers omlaag een dag hangen zodat de mest op kan lossen. Als er te veel zand in de mest van je paard zit, dan zal er in de vingers van de handschoen zand zichtbaar zijn. Een klein beetje zand is nog geen probleem, bijna ieder paard krijgt wel iets van zand binnen. Maar als er wel een duidelijke laag zand in zit is het aan te raden om hier iets mee te doen. Voor de grootste betrouwbaarheid doe je dit een paar keer achter elkaar, want het kan zijn dat er in de ene drol van je paard wel zand zit en in de andere niet.

Wat kun je doen tegen zand?

Als je paard te veel zand binnen heeft gekregen kun je ervoor kiezen om deze een zandkuur te geven. Zandkuren heb je in meerdere vormen: brokjes, poeder en zaadjes. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van psyllium, ook wel vlozaad genoemd. Vlozaad en psyllium is dus eigenlijk hetzelfde. Bij vlozaad geef je het paard het hele zaadje, maar je hebt bijvoorbeeld ook psyllium husk vezels, dan geef je alleen de vliesjes van het vlozaad. Wat psyllium doet is het vocht in de darmen binden tot een geleiachtige massa. Dit werkt laxerend waardoor het zand beter afgevoerd kan worden, maar daarnaast hecht het zand zich aan deze geleiachtige massa.

Je voert psyllium vaak een aantal dagen lang als kuur. Hoe vaak je dit moet doen is afhankelijk van de huisvesting van je paard. Als zand niet zo’n probleem is bij je paard zou een paar keer per jaar moeten voldoen, maar er zijn ook veel mensen die hun paard iedere maand een week lang psyllium geven. Dit is ook verstandig als je paard bewust zand eet. Vaker of langer psyllium voeren is niet aan te raden want de darmen kunnen er aan wennen waardoor het minder effectief wordt. Psyllium kun je preventief geven om problemen door zand te voorkomen. Heel veel merken hebben een zandkuur, maar zeker als je gewoon psyllium of vlozaad voert maakt het niet zoveel uit welke je gebruikt. Kijk dan wel even naar de ingrediënten of er niks onnodig aan toegevoegd is.

Hoe voorkom je dat je paard zand eet?

Als je wil voorkomen dat je paard zand eet, is het om te beginnen belangrijk dat je paard iets te doen heeft. Zorg dat hij samen met andere paarden op de paddock staat, en genoeg ruwvoer tot zijn beschikking heeft. Zo hoeft je paard zich in ieder geval niet te vervelen. Er zijn natuurlijk nog tal van mogelijkheden om je paard iets te doen te geven waar je ook naar kan kijken. Dan wil je voorkomen dat je paard een mineralentekort heeft. Als je paard zand eet en hij krijgt nog geen vitaminebrok of een liksteen, dan zou ik daar eens mee beginnen en kijken of dat het tekort van je paard oplost. Qua liksteen kun je dan wel het beste kiezen voor bijvoorbeeld een Himalaya liksteen, geen liksteen met een smaakje. Mocht de liksteen het niet oplossen kun je nog kijken of een liksteen met een andere mineralensamenstelling wel werkt. Anders kun je de voeding van je paard nog analyseren en kijken waar hij mogelijk tekort van zou kunnen hebben, of een bloedonderzoek laten doen. Je zou de mineralenbehoefte ook aan kunnen vullen met een mineralenbuffet. Daarbij biedt je je paard standaard een aantal mineralen aan, opgelost in water, zodat hij deze naar behoefte tot zich kan nemen. Daarnaast is het verstandig om je paard hooi te voeren uit een hooinet of een bak – bij voorkeur op een verhard stuk – zodat het hooi niet in het zand op de grond terechtkomt en je paard niet op te kort gras zetten.

Als jouw paard te veel zand binnenkrijgt of het bewust eet is het dus belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Je kunt er wel de ene na de andere zandkuur in blijven stoppen, maar als je de oorzaak niet aanpakt is het dweilen met de kraan open. Ga dus kijken hoe je de zandinname van je paard tot een minimum kan beperken. Daarnaast is een zandkuur een waardevolle aanvulling, maar alleen een zandkuur geven terwijl je paard nog steeds hooi uit de modder staat te eten of zich de hele dag staat te vervelen op de paddock heeft weinig zin.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen