WhatsApp

06 57 34 83 56

Email

info@paardoptimaal.nl

In deze post over de spijsvertering zijn de darmen aan de beurt. Als we het over de darmen hebben bij een paard zijn dat de dunne darm, blinde darm, dikke darm en endeldarm.

Dunne darm

Vanuit de maag gaat het voedsel door het maagportier naar de dunne darm. De dunne darm bestaat uit 3 onderdelen, namelijk het duodenum (12 vingerige darm), het jejunum (nuchtere darm) en het ileum (kronkeldarm).

Het duodenum is ongeveer een meter lang. Hierin monden de alvleesklier en de lever uit en worden gal en alvleeskliersap uitgescheiden. Een paard heeft namelijk geen galblaas waarin gal opgeslagen wordt. Het gal dat continu aangemaakt wordt, wordt dus meteen uitgescheiden in de dunne darm. Voedsel gaat relatief snel door het duodenum heen. Van alvleeskliersap wordt 20 tot 25 liter per dag aangemaakt en het bevat de enzymen lipase, trypsine, amylase, disaccharidase en bicarbonaat en hormonen. Lipase is een enzym dat vetten verteert, trypsine verteert eiwitten, amylase zetmeel en disaccharidase suiker. Bicarbonaat verhoogt de pH-waarde zodat de darmwand niet aangetast wordt en de enzymen hun werk kunnen doen. Gal zorgt voor de vertering en het transporteren van vetten. Zonder gal kan het enzym lipase zijn werk niet doen. Alvleeskliersap en gal worden continu afgegeven maar wel in kleine hoeveelheden. Daarom is de spijsvertering van paarden niet gemaakt om grote hoeveelheden in een keer te verteren. Het voer blijft dan bijvoorbeeld te zuur door te weinig bicarbonaat, waardoor er verzuring optreedt in het lichaam.

In de dunne darm is sprake van enzymatische vertering. Enzymen zijn eiwitten die een actie kunnen uitvoeren. Ze kunnen moleculen als eiwitten, vetten en suiker veranderen onder invloed van vitamines en mineralen. Het tweede deel van de dunne darm is het jejunum. Dit bestaat uit allerlei kronkels en is zo’n 20 meter lang. Voedsel gaat hier veel langzamer doorheen zodat alle processen goed uitgevoerd kunnen worden. Voedingsstoffen worden hier uitgewisseld en geabsorbeerd. Tot slot is het ileum 30 tot 70 centimeter lang. Hier wordt het verteringsproces voortgezet en het voedsel naar de blinde darm getransporteerd. 

Blinde darm

Dan het caecum, oftewel de blinde darm. In de blinde darm vindt fermentatie plaats. Hier worden de vezels uit voeding verteerd. Fermentatie is een proces dat plaatsvindt onder invloed van micro-organismen. Deze eten een product op, en scheiden iets anders uit. Voedingsstoffen worden hierbij omgezet naar stoffen die een paard nodig heeft door bacteriën. In het caecum worden stoffen door de darmwand in het bloed afgegeven. De bacteriën in de blinde darm noemen we de darmflora. De darmflora kun je zien als verschillende volkeren bacteriën. Ieder volk is gemaakt om andere voedingsstoffen te verteren en deze volkeren zijn aangepast op de voeding die je paard krijgt. Om deze reden is het ook belangrijk om je paard geleidelijk van voer te laten veranderen want de darmflora heeft 14 dagen nodig om zich aan te passen. Bacteriën die geen voeding meer krijgen uit het nieuwe rantsoen gaan dood, en bacteriën die er wel voeding uit halen vermeerderen. 

De bacteriën in het lichaam van een paard zijn van oorsprong gemaakt om vezelrijk voedsel te verteren. Als je paard veel suiker en zetmeel binnenkrijgt gaan deze vezel etende bacteriën dood, en krijgen de slechte zetmeel etende bacteriën de kans om te vermeerderen. Doordat de goede bacteriën sterven komen er toxines vrij die koliek en hoefbevangenheid kunnen veroorzaken. De slechte – nu vermeerderde – bacteriën produceren bijvoorbeeld melkzuur wat verzuring van de darmen veroorzaakt, de darmwand kan beschadigen en koliek kan veroorzaken.

Uit de fermentatie komen aminozuren, vitamines en vluchtige vetzuren vrij. Vluchtige vetzuren leveren bij verbranding warmte op. Daardoor helpt ruwvoer, waar veel vezels in zitten, je paard om warm te blijven. De darmflora is het begin van het immuunsysteem en de gezondheid van je paard. Als hier problemen zijn heeft dat dus invloed op de gezondheid. 

Dikke darm

Het colon is het langste deel van de dikke darm, namelijk zo’n 3,5 meter. Er zitten veel bochten en draaiingen in waardoor het voedsel hier maar langzaam passeert, dit duurt namelijk zo’n 18 tot 24 uur. Het colon bestaat uit 4 delen met haarspeldbochten ertussen waar vaak koliek voorkomt. Dit zijn de borstbeen-, bekken- en middenrifbochten. In deze bochten maakt de darm een 180 graden draai en wordt hij smaller waardoor hier sneller verstoppingen plaatsvinden. De fermentatie uit de dikke darm wordt hier voortgezet. Hier worden ook water en elektrolyten opgenomen.

Vanuit het colon gaat de overgebleven brij naar de endeldarm waar het de mest van je paard vormt.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen